Този блог е своеобразна колекция на билковите рецепти на Кязим Рамадан- Даскала. Приживе превърнал се в един от известните билкари на Южна България, Даскала е помогнал на хиляди хора в техните болки, болести и неразположения. Моля да се има предвид, че билковите рецепти не са универсални и не може да се гарантира как организмът на конкретен човек ще понесе смесите и отварите. Зад блога не стои квалифицирано медицинско лице, така че нека се има едно наум при прилагане на рецептите.
Постинги в блога от Декември, 2016 г.
24.12.2016 09:00 -
ГАЗОВЕ
1 с.л. сушена чубрица се залива с 250мл вряща вода. Оставя се да се запари за час, след което се прецежда. Приема се по половин чаена чаша, 3 пъти на ден, преди хранене.
23.12.2016 19:00 -
ЗАПЕК
Счукват се бадемови ядки на много ситно и се заливат с прясно мляко, до получаване на каша. Приема се по 1 с.л. 3 пъти на ден.
23.12.2016 09:00 -
ГЛИСТИ
Един цял лимон се пасира заедно с кората, вътрешността и семките. Залива се с чаша вода и се оставя да престои за 12 часа. Водата се прецежда, овкусява се мед и се изпива преди вечеря.
22.12.2016 19:00 -
ЗАПЕК
Половин килограм тиква, 20 смокини и 30 сини сливи почистени от костилките се слагат да врат в 1л вода. Сместа се вари докато стане на гъста каша. Приема се по 1 с.л. 3 пъти на ден.
22.12.2016 09:00 -
ЯЗВА
Жълт кантарион се стрива на прах, пресява се и се пълни на ј от чаена чаша. Залива се със зехтин почти до ръба на чашата. Приема се по 1 с.л. преди хранене.
21.12.2016 19:00 -
КИСЕЛИНИ
В 250мл кипяща вода се пуска 1 стрък чубрица. След няколко минути се снема от огъня, прецежда се, а полученият чай се приема 3 пъти на ден.
21.12.2016 09:00 -
ЯЗВА
1 глава карфиол с приблизително тегло 1кг се сварява с малко сол. Разделя се на равни порции, които трябва да бъдат изконсумирани в рамките на деня, на пет хранения. През този ден не се яде нищо друго.
20.12.2016 18:48 -
ЯЗВА
Сушен червен кантарион се стрива на прах и се пресява през ситно сито. Приема се по 1 с.л., три пъти на ден, преди хранене.
18.12.2016 15:00 -
ГАДЕНЕ и ПОВРЪЩАНЕ
В 400 мл вода се сваряват 3 с.л. ориз. След като оризът е добре сварен, се прецежда, а водата от него се изпива на 2 пъти.
18.12.2016 09:00 -
КИСЕЛИНИ
Срещу киселини добре действат прясно изцеденият сок от моркови и компотът от дюли.
17.12.2016 15:00 -
ЯЗВА
1 с.л. зехтин се смесва с настъргана на ситно ренде глава кромид лук. Цялото количество се изяжда сутрин, на гладно, час преди закуската. Приемът продължава един месец.
17.12.2016 09:00 -
ГАДЕНЕ и ПОВРЪЩАНЕ
Сокът от 1 лимон се смесва с половин чаша вода и малко захар. Оставя се да престои малко и се изпива.